Društvo za prepih znanja in informacij Vöter
Gregorčičeva ulica 6
9000 Murska Sobota

16.09.2010

Dokumentarna oddaja "Pomurje danes...in čez 20 let"

V okviru projekta S trebuhom za EU kruhom, ki ga Društvo za prepih znanja in informacij Vöter izvaja v letošnjem letu, je nastala ...
24.05.2010

Prostovoljci! Vljudno vabljeni k soustvarjanju spletnega časopisa Pomurski mesečnik!

V Društvu za prepih znanja in informacij Vöter že drugo leto ustvarjamo spletni časopis Pomurski mesečnik, kjer se tematizira o različnih ...
Prijava na poštni seznam.
Ime in priimek:

E-pošta:

Bralna kultura mladih v Pomurju

Društvo za prepih znanja in informacij Vöter v letu 2010 izvaja mladinski projekt z naslovom „Bralna kultura mladih v Pomurju“, ki ga sofinancira Mestna občina Murska Sobota. S projektom želimo skozi terensko raziskavo ugotovitvi, na kateri stopnji je bralna kultura mladih v Pomurju, raziskati vzroke za nastalo stanje, ter spodbuditi mlade k večji samokritičnosti na tem področju.

Najprej smo v okviru projekta opravili razgovor s pisateljico Karolino Kolmanič, ki je predstavila svoja videnja bralne kulture mladih. Ona je povedala, da je bralna kultura pri dekletih boljša kot pri fantih, torej da dekleta več berejo kot fantje, ki so po njenem mnenju po večini okupirani s športom in erotiko. Po njenem mnenju mladi danes več prebirajo sodobno literaturo, saj v njej najdejo samega sebe in so jim liki v sodobni literaturi tudi boljši, ker se dotaknejo njihovih problemov.

Nato smo naredili tudi terensko raziskavo in sicer smo naključne mlade intervjuvali, kaj in kdaj najraje berejo. Razgovori so potekali v in zunaj knjižnice Murska Sobota. Tudi mladi so mnenja, da dekleta več berejo, da so mlajši bralci boljši bralci in da fantje največ berejo pustolovske knjige, dekleta pa ljubezenske zgodbe. Poleg tega smo ugotivili tudi, da mladi danes po večini bereje knjige tujih avtorjev, saj imajo večjo izbiro teh knjig tako v zvrsti kot tudi v sami vsebini. (Prispevek o terenskem delu in razgovor s pisateljico Karolino Kolmanič je dostopen na: Gnes_23.9 )

Na osnovi teh ugotovitev smo na koncu naredili še terensko raziskavo in sicer z anketiranjem mladih po osnovnih in srednjih šolah v Pomurju. Osredotočili smo se na mlade stare od 13 do 18 let. Ko smo opravili anketiranja smo podatke obdelali in analizirali, ter tako prišli do naslednjih spoznanj:
     - ženske raje berejo kot moški
     - fantje najraje berejo grozljivke, dekleta pa ljubezenske, romantične zgodbe
     - mlajši mladi več berejo kot starejši mladi
    - mladi najpogosteje berejo za zabavo in razvedrilo (Bravo, Smrklja, Cool...)
     - večina mladih se sami odločajo o tem kaj bodo brali (kakšno gradivo)
     - mladi več berejo knnjige tujih avtorje, ki so bolj zanimive
    - najbolj pogoste knjige, ki jih mladi berejo so: Harry Potter, Romeo&Julija, Ločil bom peno od valov.

Brošura z opisom vzorca in analizo ter rezultati raziskave je dostopna na sedežu Društva.

UKREPAJ! Samo zdrav delavec je dober delavec.

Promocija zdravja na delovnem mestu omogoča da ljudje oz. skupnosti povečajo nadzor nad dejavniki, ki vplivajo na njihovo zdravje, in na tej podlagi svoje zdravje izboljšajo.

To področje je dokaj mlado, ljudje pa se ne zavedajo svojih pravic na delovnem mestu, kot tudi ne posledic, ki so jih lahko deležni za svoje zdravje. Neosveščen je tudi velik odstotek delodajalcev, ki se ne zaveda, kako zelo lahko zdravje na delovnem mestu zmanjša absentizem in poveča produktivnost na delovnem mestu.

S teh vzrokov televizija AS izvaja projekt "UKREPAJ! SAMO ZDRAV DELAVEC JE DOBER DELAVEC", ki gledalcem preko videostrani tedensko predstavlja ideje, načine in nasvete za neposredne in posredne ekonomske koristi promocije zdravja pri delu, kot vložek v zaposlene. Preko videostrani in televizijskih telopov nagovarjajo zaposlovalce in zaposlene in izpostavljajo pomen promocije zdravja in njegov dolgoročni vpliv na poslovno uspešnost podjetja. Analize stroškov in koristi so dokaz za dobiček, ki ga nosijo tovrstna vlaganja.

Projekt je na podlagi javnega razpisa finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vse zbrane nasvete in namige za promocijo zdravja na delovnem mestu pa si lahko ogledate na spletni strani www.tv-as.net

Pričakovanja in perspektiva mladih Pomurcev v regiji

Društvo za prepih znanja in informacij Vöter v letu 2010 izvaja projekt "Pričakovanja in perspektiva mladih Pomurcev regiji", ki ga sofinancira Mestna občina Murska Sobota. Namen projeka je predstaviti problematiko zaposlovanja mladih v regiji. V okviru projekta smo tako izvedli raziskavo, v kateri so mladi od 13 do 34 let predstavili svoje poglede na gospodarsko stanje v naši regiji, na iskanje primerne zaposlitve in na prednosti in slabosti, ki se pri iskanju zaposlitve pojavljajo pri izbrani populaciji. Podatke, ki smo jih uporabili za analizo, smo zbrali z terenskim anketiranjem mladih. Rezultati raziskave so v širši obliki dostopni pod rubriko Video pogledi pod temo Raziskave.

Projekt je nastavljen tako, da obravnava problematiko mladih na področju celotne regije, aktivnosti (anketiranja) pa potekajo v lokalnem območju Mestne občine Murske Sobote, kjer se nahajajo osnovnošolske, srednje in višje oz. visoke izobraževalne ustanove. Koristniki projekta bodo mladi v celotni Pomurski regiji, projekt pa je zanimiv tako regijski strokovni javnosti, kot tudi strokovnjakom na nacionalni ravni. Največ nezaposlenosti mladih je ravno v Pomurju, kar povzroča velik beg možganov iz regije, kar dodatno slabša potencialne možnosti hitrejšega in učinkovitejšega razvoja regije.

O projektu smo naredili tudi prispevek, ki ga je predvajala lokalna televizija TV-AS. Prispevek so pripravili mladi, ki so se udeležili Medijskega tabora na televiziji AS. V prispevku so prikazali anketiranje na terenu, kjer so mlade spraševali o možnostih za zaposlitev v Pomurju in pa  o stanju v naši regiji. Poleg tega pa so javnost seznanili  o ključnih ugotovitvah, do katerih smo prišli z raziskavo. Prispevek je dostopen na: PPMP.

S TREBUHOM ZA EU KRUHOM

Društvo Vöter bo v letu 2010 izvajalo projekt »S trebuhom za EU kruhom«, ki ga sofinancira Urad RS za komuniciranje http://www.ukom.gov.si/ . V projektu se bomo podrobno ukvarjali s problematiko »trajnostne« visoke nezaposlenosti v regiji Pomurje, ki jo je vsesplošna gospodarska in finančna kriza le še povečala. Ugotavljali bomo vzroke za nazadovanje regije, kljub temu, da gospodarstveniki in strokovnjaki ekonomisti uvrščajo regijo v eno najbolj perspektivnih, glede na vse konkurenčne prednosti regije, tudi in predvsem, ko jo umeščajo v evropski prostor. Skozi aktivnosti v projektu bomo skušali razvozlati to kontradiktornost in sprožiti val zanimanja za drugačno stanje. Ob tem bo najpomembneje, da bomo predstavili tudi korake, kako izkoristiti možnosti, ki jih ponuja EU z že vzpostavljenimi mehanizmi, ter posledično pripeljati« Pomurje na raven razvitih regij Evropske unije. Odgovore bomo iskali preko razmišljanj strokovnjakov, predstavnikov državne in lokalne oblasti ter tudi naključnih predstavnikov Pomurja.

Ne strinjam se